De nieuwe consumentenwet

Geplaatst op
consumentenwet

vanaf 13 juni 2014 gaat de nieuwe consumentenwet in. Wat betekend dit voor u als webshop houder? In dit nieuwsbericht vermelden wij kort met welke wijzingen u als webshophouder te maken zult krijgen.

Bestelknoppen
Iedere webshop die goederen aan consumenten levert is verplicht om een bestelknop te gebruiken waarbij het het duidelijk is dat het om een definitieve betaling of overeenkomst gaat. Knoppen zoals “Ga verder”, “Afronden” en “reserveren” zijn niet meer toegestaan. De koper heeft dan altijd de mogelijkheid af te zien van de koop.
Knoppen zoals “Bestellen en betalen”, “Nu kopen”, “Bestelling plaatsen” zijn nog wel toegestaan.

Betaalde klantenservice
Het is niet meer toegestaan geld te vragen voor een klantenservicenummer (Telefonisch of online) voor bestaande klanten. Wel is het toegestaan om bijvoorbeeld het lokale tarief te vermelden of om basiskosten (bijvoorbeeld 1 euro) te hanteren.
Let op dat deze regels niet gelden voor nieuwe klanten.

Duidelijke prijzen
In het betaaloverzicht (Winkelwagen / Kassa) is het verplicht om transparante prijzen weer te geven. Dit betekend dus dat prijzen, BTW en toeslagen duidelijk vermeld moeten staan.

Informatieplicht
Informatie over betalingen, verzendingen, retourneren en gararantie moeten na het bestellen nogmaals naar de klant worden verzonden, bijvoorbeeld in een bevestigingsmail. Wij bieden hiervoor een module aan waarmee u een PDF als bijlage kunt versturen. Een andere mogelijkheid is om links aan te maken in uw bevestigingsemail die verwijzen naar deze onderwerpen. Wij helpen u hier graag bij.

Ook de vermelding van uw contactgegevens is zoals voorheen verplicht.

Herroepingsrecht
De standaard retourtermijn is van 7  werkdagen naar 14 kalenderdagen gegaan. Deze periode gaat in wanneer het product is geleverd. Wanneer een bestelling meerdere verzendingen heeft, gaat deze periode pas in na de laatste levering.

Ook is het vanaf 14 juni verplicht een modelformulier aan te bieden waarbij de klant kan aangeven dat hij wil afzien van de koop.
Op aanvraag kunnen wij dit formulier voor u inrichten.

Terugbetalingen binnen 14 dagen
De verkoper moet bij ontbinding / retournering binnen 14 dagen het verschuldigde bedrag terugbetalen aan de klant. Hier mogen kosten voor in rekening gebracht worden mits dit duidelijk word vermeld.

Uiteraard bieden wij onze huidige klanten graag de support die nodig is om te voldoen aan de bovenstaande voorwaarden. Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.